неділю, 6 грудня 2015 р.

Визначні місця Лондона

Визначні місця Лондона

25 головних пам’яток Лондона
1. Британський Музей
Британський музей — головний історико-археологічний музей Великобританії і один з найбільших музеїв світу. Музей зберігає твори мистецтва Давнього Єгипту, Межиріччя, Античної Греції, Античного Риму, вироби середньовічних майстрів Європи та Азії, колекції монет і медалей, малюнків, гравюр, етнографічні колекції. Будівлю музею в грецькому стилі було побудовано в ХІХ столітті. Засновником колекції музею вважають відомого лікаря і натураліста, президента Королівського товариства, Хенсен Слоуна (1660-1753). Його колекція монет, античних гем, старовинних манускриптів, скульптури, гербаріїв і т.д. була заповідана державі. Колекція розширена під час зеніту Британської Імперії експонатами з усього світу і налічує більше 6,5 мільйонів екземплярів. Греція і Єгипет, звідки були вивезені стародавні пам’ятники, досі вимагають їх повернення.
2. Букінгемський палац
Букінгемський палац — офіційна лондонська резиденція британських монархів. Палац охороняє Придворний дивізіон, що складається з полку гвардійської піхоти і Королівського кінно-гвардійського полку. Кожен день об 11:30 з квітня по серпень (в інші місяці — через день) проходить церемонія зміни варти.
3. Вестмінстерський палац
Вестмінстерський палац вже протягом понад 900 років є домом британського уряду. Після пожежі 16 жовтня 1834 року палац збудований заново за неготичним проектом Ч. Баррі і А. У. Пьюджина. Будівля займає площу у вісім гектарів і складається з 1100 кімнат, 100 сходів і 11 дворів. Палата лордів займає південну частину будівлі, у той час як Палата громад займає площі в північній частині. Кращий вид відкривається з прилеглої Парламентської площі. У парламенті знаходяться Вестмінстерський зал, підземна церква та засідають члени парламенту. У 1987 році палац і прилегла церква святої Маргарити (1486-1523) були удостоєні честі бути включеними до Списку всесвітньої спадщини.
4. Вестмінстерське Абатство
Вестмінстерське Абатство — готична церква у Вестмінстері (Лондон), на захід від Вестмінстерського палацу. Будувалася з перервами з 1245 по 1745 роки. Традиційне місце коронації монархів Великобританії і захоронень монархів Англії. Це ще й місце релігійних служб, тут відзначаються найважливіші дати в Британії. На території Вестмінстерського Абатства поховано багато знаменитих поетів, вчених, музикантів, художників та письменників.
5. Галерея Саатчі
Галерея Саатчі (Saatchi) — галерея сучасного мистецтва в Лондоні, відкрита Чарльзом Саатчі в 1985 році. Скандальна популярність засновника галереї Чарльза Саатчі і його галереї перетворила галерею в один з найбільших у Великобританії музеїв сучасного концептуального мистецтва. Чарлз Саатчі був засновником найбільшого в світі рекламного агентства «Саатчі і Саатчі». Саме агенство Саатчі провело успішну рекламну кампанію Консервативної партії Великобританії, в результаті якої до влади прийшла Маргарет Тетчер. Галерея Saatchi завжди прагнула забезпечувати інноваційний форум для сучасного мистецтва, представляючи в значній мірі невідомих молодих художників або визнаних іноземних художників, роботи яких рідко або ніколи не показували у Великобританії.
6. Галерея Тейт Модерн
Галерея Тейт Модерн — художній музей в Лондоні, зібрання творів сучасного мистецтва. Галерея з 2000 року розташовується серед безбарвних бетонних блоків Банксайд, в колишньому будинку електростанції, де розміщені твори сучасного світового мистецтва періоду починаючи з 1900 року і по сьогоднішній день. Музейна колекція включає в себе роботи таких визнаних майстрів XX століття як Пікассо, Ворхол і Далі. На додаток до основної колекції, в музеї влаштовуються тимчасові виставки, що представляють твори сучасних художників та нові напрямки в мистецтві.
7. Даунінг-стріт
Даунінг-стріт — невелика вулиця в Лондоні. З тих пір, як Сер Роберт Уалпол заснував тут резиденцію в 1721 році, цей звичайний темний цегляний міський будинок був резиденцією для прем’єр-міністра Великобританії. З всесвітньо знаменитим фасадом, чорними дверима, що охороняються старими добрими британськими «боббі», з офіційними офісами, приватними апартаментами, кухнею і підвалом. Будинок №10 по Даунінг-стріт — це офіційна резиденція прем’єр-міністра Великобританії. Тому, Даунінг-стріт або Номер 10 часто використовується для позначення офісу Прем’єр-міністра, а Номер 11 — офісу канцлера казначейства.
8. Імперський військовий музей
Імперський військовий музей представляє історію воєн ХХ сторіччя з різноманітними експонатами — від справжніх танків до листів ув’язнених. Крім Першої та Другої світової війни, музей відображає історію В’єтнамського і Фолклендського конфліктів. Також є виставка, присвячена Голокосту.
9. Кладовище Хайгейт
Кладовище Хайгейт розташоване на півночі Лондона. Тут є мавзолеї, катакомби і могили відомих письменників, політиків і художників, включаючи могили Карла Маркса, Майкла Фарадея, Олександра Литвиненка.
10. Корабель ВМФ Белфаст
Корабель ВМФ Белфаст — один із найбільших збережених військових кораблів в Європі. Спущений на воду в 1938 році, Белфаст брав участь у Другій Світовій і Корейській війні. Для свого часу він був одним з найбільш сильних кораблів зі складним обладнанням. Названий на честь Белфаста, столиці Північної Ірландії.
11. Королівський театр Ковент-Гарден
Королівський театр у Ковент-Гардені — місце проведення оперних і балетних вистав, домашня сцена Лондонської Королівської опери та Лондонського Королівського балету. Оперний театр нині ще більш вражає, ніж раніше. Після реконструкції він був відновлений до свого первісного стану і тепер є найбільшим театром опери та балету в Лондоні. У програмах беруть участь знамениті тенори та балетні танцівники. Мистецтво активно просувається в маси завдяки недорогим квиткам на всі вистави.
12. Лондонський Музей Транспорту
Лондонський Музей Транспорту розташований в Ковент-Гардені. У музеї представлена історія транспорту з 1800 року до наших днів і включені експонати автобусів, трамваїв, поїздів, таксі, катерів і так далі. У музеї зібрані фільми, постери і діючі моделі сучасних і колишніх транспортних засобів. Історія транспорту викладається за допомогою участі акторів, діалогових експозицій і навіть автобусних імітаторів.
13. Лондонський Тауер
Лондонський Тауер — фортеця, зведена на північному березі річки Темза, історичний центр Лондона. Будучи однією з найстаріших історичних споруд Великобританії, вона довгий час слугувала резиденцією англійських монархів. Тауер відомий і як в’язниця. Першого в’язня ув’язнили в Тауер в 1190 році. Серед найбільш почесних і високопоставлених в’язнів Тауера були королі Шотландії і Франції та члени їх сімей (Яків I Шотландський, полонені Столітньої війни Іоанн II (король Франції) і Карл Орлеанський), а також представники аристократії і священики. Велика частина страт — в основному обезголовлення — відбувалася на розташованому неподалік Тауерському пагорбі. Відсічену голову надягали на кіл і виставляли на загальний огляд на Лондонському мосту в якості попередження для інших. Обезголовлене ж тіло відвозили в Тауер і ховали в підвалах каплиці. У цих підвалах було поховано в цілому більше 1500 трупів. Під час Першої світової війни в Тауер були ув’язнені і розстріляні 11 німецьких шпигунів. У період Другої світової війни там тимчасово утримувалися військовополонені, серед яких кілька днів провів і Рудольф Гесс. В даний час основні будівлі Тауера — музей і збройова палата, де зберігаються скарби британської корони. Тауер офіційно продовжує вважатися однією з королівських резиденцій.
14. Музей Мадам Тюссо
Музей мадам Тюссо — музей воскових фігур, який має філії в Амстердамі, Лас-Вегасі, Копенгагені, Нью-Йорку, Лос Анджелесі, Гонконзі та Берліні. Заснований скульптором Марією Тюссо в 1835 році. У 1777 році Марія Тюссо створює свою першу воскову фігуру Вольтера, а потім Жан-Жака Руссо, Бенджаміна Франкліна. Колекція розширювалася з посмертних масок під час Французької революції: Луї XVI і Марія-Антуанетта розміщені поруч з сокирою, якою їх було обезголовлено. Однією з центральних частин музею є Кабінет Жахів. Частина виставки включала жертв французької революції, фігури вбивць та інших злочинців. З часом колекція поповнилась фігурами інших відомих особистостей, таких як Адмірал Нельсон, Вальтер Скот.
15. Музей Науки
Музей Науки (Science Museum) розташовується в центрі Лондона. Експозиція музею освітлює розвиток промисловості і науки та їх вплив на повсякденне життя людей. Колекції музею — одні з найбільших, значних і всебічних колекцій у світі. У музеї можна побачити ракету Стівенсона і маленьку копію паровоза, реактивний двигун Уіттла і космічний модуль Аполлон-10. Варто звернути увагу на колекцію наукових інструментів короля Георга III — це одна з найцікавіших галерей науки XVIII століття. У Музеї науки можна ознайомитися з технологіями зйомок трилогії «Володар кілець», експозиції включають анімацію, артефакти, костюми і персонажів. Є багато інтерактивних ігор, наприклад, у вас є можливість бути зменшеним до розмірів хоббіта.
16. Музей Шерлока Холмса
Музей Шерлока Холмса — лондонський будинок-музей легендарного детектива Шерлока Холмса, що розташований за адресою Бейкер-стріт, 221Б. Музей інспірований фантазією Сера Артура Конана Дойла. Під час написання цих творів такої адреси в Лондоні не існувало. У зв’язку з цим при створенні музею будинку був привласнений цей «спеціальний» номер, який вибивається з загальної нумерації вулиці. В музеї відтворено обстановку вікторіанського стилю дуже близькою до описаної в книгах про Шерлока Холмса. Тут є його знамените крісло, обладнання для наукових експериментів і його записи. На стіні вітальні, під склом, красується монограма королеви Вікторії «VR», яку Холмс «вистріляв» в оповіданні «Обряд будинку Месгрейвів».
17. Національна картинна галерея
Національна картинна галерея зберігає колекцію з понад 2000 зразків західноєвропейського живопису XIII — початку XX століття. Серед авторів — Леонардо да Вінчі, Боттічеллі, Белліні, Тіціан, Мікеланджело, Рафаель, Рубенс, Рембрандт, Караваджо, Сера, Каналетто, Дега і Моне. Національна картинна галерея була заснована завдяки королю Георгу IV, який вимагав від уряду придбати колекції з 38 картин, серед яких були шість робіт Хогарта.
18. Національний музей армії
Національний музей армії розташований в Челсі. Музей служить нагадуванням про живих і померлих ветеранів. У музеї представлена експозиція, присвячена британській військовій історії. У музеї зберігається уніформа, медалі, зброя, картини та багато іншого. У музеї також є бібліотека, де публіка має доступ до рідкісних книг, періодики, мемуарів і фотографій. Крім того, у музеї зберігається скелет улюбленого коня Наполеона.
19. Площа Пікаділлі
Площа Пікаділлі — головна площа Лондона на з’єднанні п’яти вулиць. Основні визначні пам’ятки площі Пікаділлі — величезні неонові реклами і статуя ангела милосердя, більш відомого як Ерос.
20. Собор Святого Павла
Собор Святого Павла — кафедральний собор в Лондоні, резиденція єпископа Лондона. Побудований в 694 році, був знищений Великою Пожежею 1666 року. Існуючий на сьогодні будинок завершено в 1710 році Крістофером Реном. З ім’ям цього собору пов’язані такі події, як похорон Вінстона Черчілля в 1965 році і весілля Принца Чарльза і Леді Діани Спенсер у 1981 році. Собор Святого Павла є усипальницею майже двохсот найвідоміших громадян Великобританії. З найбільш помітних фігур, що покояться в соборі Святого Павла, слід зазначити герцога Веллінгтона, адмірала Нельсона, бактеріолога Олександра Флемінга (творець пеніциліну, першого антибіотика).
21. Сохо
Сохо (англ. Soho) — торгово-розважальний квартал у центрі Лондона. Назва Сохо закріпилася за містечком в XVII столітті. Вважається, що назва походить від мисливського заклику. З першої половини XX століття недорогі кафе Сохо стали місцем зустрічей представників богеми — письменників, художників, інтелектуалів. З середини XX століття особливо активно стало розвиватися музичне життя Лондона, особливу популярність завоювали джаз і пізніше рок. Також Сохо був центром лондонської біт-культури. В даний час в Сохо розташована велика кількість театрів і кінотеатрів, нічних клубів, пабів, публічних будинків, секс-шопів і пабів для представників нетрадиційної орієнтації.
22. Студія Еббі Роуд
Студія Еббі Роуд — звукозаписна студія в Лондоні, в районі Сент Джонс Вуд, створена в листопада 1931 року компанією EMI. У цій студії був записаний останній шедевр Бітлз. Четвірка так любила це місце, що увіковічила його ім’я в своєму останньому альбомі 1969 року, на обкладинці якого вони зображені при переході вулиці перед студією. Ім’я Еббі Роуд назавжди залишиться в серцях і думках шанувальників року. У цій студії також записувалися такі легендарні рок-групи, як The Beatles, Mike Oldfield, The Shadows і Pink Floyd, Oasis, Travis, Машина Часу, Патриціо Буаньї, Nightwish та ін
23. Тауерський міст
Тауерський міст — розвідний міст в центрі Лондона над річкою Темза, недалеко від Лондонського Тауера. Є одним із символів Британії і найбільш знаменитим мостом у світі. Спроектовано Сером Хорейс Джонсом і відкрито в 1894 році. Обладнаний спеціальним підйомним механізмом. З мосту відкривається прекрасний вид на Лондонський Тауер і Темзу.
24. Трафальгарська площа
Трафальгарська площа побудована на честь Трафальгарської битви 1805 року, в результаті якої Англія домоглася морської переваги над Францією. У центрі площі — 18-футова статуя героя Трафальгара адмірала Нельсона на колоні, в основі якої встановлені знамениті ландсеровскі леви. Трафальгарська площа — традиційне місце мітингів, демонстрацій, а також проведення масових свят — наприклад, китайського нового року і російського старого нового року. 8 травня 1945 року Черчілль оголосив перед присутніми на площі лондонцями про перемогу у Другій світовій війні.
25. Шекспірівський театр Глобус
Шекспірівський театр «Глобус» — найвідоміший у всьому світі театр Лондона. Сучасний реконструйований театр відкритий в 1997 році. Театр розташований в 200 метрах від початкової споруди, побудованої в 1599 році на кошти трупи акторів Lord Chamberlain’s Men, до якої належав і сам Шекспір. Показ вистав йде щоліта (з травня по жовтень).

Немає коментарів:

Дописати коментар