четвер, 3 грудня 2015 р.

Популяризація англійської: проблеми та виклики


Популяризація англійської: проблеми та виклики
Ярослава Трегубова(автор)
Кожен випускник має вільно володіти хоча б однією європейською мовою, вважають експерти. А парламентарі з освітнього комітету додають: це один із важливих факторів європейської інтеграції України. Це важливо також в умовах ведення інформаційної війни, адже більшість українців дізнаються інформацію про міжнародні події саме з російськомовних джерел, тому що не володіють іноземною мовою.
Депутати, урядовці і експерти з освіти розробили власну програму вивчення іноземних мов в Україні. Це має допомогти українцям легше вчити англійську – мову міжнародного спілкування. Ініціатива має чотири головних напрями: популяризація англійської мови, обов’язкове знання мов держслужбовцями, реформи у системі освіти та запрошення носіїв мови до України.
Мустафа НайємМустафа Найєм
Ініціював ідею підвищення рівня знань англійської серед українців депутат Мустафа Найєм. На його думку, почати варто саме з англійської, бо вона є мовою міжнародного спілкування у науці, освіті та культурі. Політик додає, що у світовому рейтингу знання англійської мови, який визначено в індексі EF EPI, Україна займає лише 44 місце із 63 країн.
«Ми хочемо, щоби в найближчі шість років ми піднялись хоча б до 30-го місця. Збільшили кількість людей, які володіють англійською із 7 відсотків, які зараз маємо, хоча б до 20», – говорить Найєм.
Мета проекту – виробити у суспільства потребу, необхідність вивчати англійську мову. Гарантами виступають президент та уряд. Але рушієм програми і головним ініціатором, за словами Найєма, має бути громадянське суспільство.
Популяризація англійської: проблеми та виклики
Експерти вважають, що недосконала система освіти, брак сучасних якісних підручників та неналежна кваліфікація учителів суттєво заважають вивченню англійської. За словами Мар’яни Тріфан, методиста викладання іноземних мов одного з інститутів, у першу чергу, слід працювати з педагогічним колективом.
Треба, щоби всі вчителі вільно спілкувалися англійською мовою
«Коли мене запитують, що треба, аби усі наші учні вільно говорили англійською, я завжди відповідаю: треба, щоби всі вчителі вільно спілкувалися англійською мовою», – говорить вона.
Методист пояснює, що більшість українських вчителів іноземних мов не лише не були закордоном, а навіть ніколи не спілкувалися з носіями мови.
Тести допомагають чи заважають вчитись?
Ще одна проблема, про яку часто згадують експерти: як якісно перевіряти знання, якими вже володіють учні та студенти. У цьому контексті важливо, щоби вивчення мови у школі не перетворилось на механічне вирішення тестових завдань.
Ігор ЛікарчукІгор Лікарчук
Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук апелює: якщо буде більше фінансування – можна буде і для ЗНО запровадити усні перевірки мовлення та сприйняття на слух.
Лікарчук також додає, що якщо абітурієнти повинні будуть обов’язково складати іноземну мову при вступі до вишу, то це суттєво підвищить мотивацію вчитись.
2016 рік в освіті буде названий роком англійської мови. Він для нас має стати роком справді нових якісних рішень
Водночас, голова комітету з питань науки та освіти Верховної Ради Лілія Гриневич не схильна драматизувати ситуацію. За її словами, в Україні 91% учнів вивчають саме англійську мову. Тож цілком логічно, каже вона, що починати реформи потрібно з цієї мови – потім можна буде перенести методику і досвід на вивчення інших європейських мов.
«2016 рік в освіті буде названий роком англійської мови. Він для нас має стати роком справді нових якісних рішень» – говорить Гриневич.
89 тисяч абітурієнтів складали цьогоріч ЗНО з іноземної мови
Також голова профільного парламентського комітету акцентує на тому, що підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна стає і частиною європейського освітнього простору.
Лілія ГриневичЛілія Гриневич
«Відповідно до загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти знання іноземної мови належить до списку ключових компетенцій, які має отримати кожний представник суспільства протягом життя», – додала Лілія Гриневич.
Робити певні висновки щодо знань іноземних мов цьогорічними випускниками можна буде після оголошення результатів ЗНО. Школярі вже склали тести з французької, німецької та іспанської мов. А 10 червня відбудеться тестування з англійської мови.
Цьогоріч зареєструвались для складання ЗНО 275 тисяч абітурієнтів. Із них близько третини, 89 тисяч обрали, серед інших предметів, іноземну мову. Такі дані оприлюднив Український центр оцінювання якості освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар