суботу, 12 грудня 2015 р.

Легке вивчення англійських слів: шість стратегій ефективного навчання

Легке вивчення англійських слів: шість стратегій ефективного навчання

Вивчати іноземну мову (особливо, нові слова) – тяжка та кропітка справа, неможлива без нудного та багатогодинного зубріння, чи не так? Не зовсім. “Якщо правильно використовувати можливості свого мозку, навчання може стати набагато більш швидким і цікавішим процесом”, – вважає Інна Максименко, засновник авторських курсів англійської мови.
Чому маленькі діти, які вивчають рідну мову, а також поліглоти, легко опановують кілька мов одразу, і не відчувають при цьому особливих труднощів? Інна розповіла нам про ефективні стратегії навчання, які використовують ці люди. Скористайтеся їх секретами, і Ви також навчитеся запам’ятовувати слова набагато легше і швидше.
Стратегія 1. Використовувати силу емоцій.
Скажіть, що спадає вам на думку при згадуванні слова honey (мед)? Тільки підручник англійської або англо-український словник? А от люди, які запам’ятовують англійські слова найбільш швидко і легко, вміють зв’язувати їх з чимось важливим для себе. Наприклад, те ж слово honey може викликати в пам’яті образ коханої дівчини (адже саме так американці називають тих, кого любить). А якщо нове слово зустрілося вам в цікавому оповіданні, то воно зв’яжеться з тими емоціями, які ви переживаєте, читаючи розповідь. Цікава розмова англійською мовою також допоможе вам швидко запам’ятати нове слово.
Чому це працює: Будь-які позитивні емоції активізують нашу здатність навчатися. Адже вони сигналізують про те, що дане слово відноситься до чогось значимого для нас.
Рекомендуємо: Вивчайте англійську мову за допомогою цікавих Вам текстів, фільмів, книг. Спілкуйтеся з цікавими вам людьми. Тоді сам досвід такого навчання стане позитивним емоційним чинником, який допоможе запам’ятати слова.
Стратегія 2. “Інтеграція” нового слова у свій досвід. 
“Коли маленькі діти вивчають рідну мову, – розповідає Інна Максименко, вони починають помічати нове слово в найрізноманітніших ситуаціях, середовищах, контекстах”. Наприклад, вперше почувши слово “білий”, маленька дитина починає повторювати його, побачивши білий сніг, білий папір, білий цукор. І саме це допомагає їй запам’ятати слово швидко і легко.
Чому це працює: Таким чином, мозок формує асоціації з різними частинами попереднього досвіду, нове слово пов’язується з тим, що дитина вже добре знає, стає більш звичним і знайомим. І для відтворення його в пам’яті вже не потрібно напружуватися, достатньо лише згадати про цукор чи сніг.
Рекомендуємо: Частіше використовуйте нове слово в різних ситуаціях – постарайтеся застосовувати його, коли розповідаєте текст, виконуючи домашнє завдання, практикуючись в англійській мові з колегами по навчанню, з носіями мови.
Стратегія 3. Повірити в свої можливості. 
Скажіть, а чи гарна у Вас пам’ять? Чи легко вам дається запам’ятовування англійських слів? Яким би не була Ваша думка про власні здібності, рано чи пізно вона перетвориться на реальність. Люди, які успішно вивчили англійську мову, вірили в свою здатність зробити це.
Чому це працює: Переконання про себе часто перетворюються на правду. Подумки повторюючи, що мови вам даються важко, ви програмуєте свій мозок на опір навчанню. “Навіщо запам’ятовувати ці слова – впевнена ваша підсвідомість, – адже все одно нічого не вийде з цього”.
Рекомендуємо: Якщо вам здається, що вивчати мови вам не дано, постарайтеся зрозуміти, звідки прийшло це переконання. “Воно підтверджене минулим досвідом, – скажете ви, – от і в школі за мову трійки хапав, і в інституті екзамен здавав два рази”. Насправді ці події зовсім не мають відношення до ваших здібностей. Причиною невдачі могли бути погане самопочуття, брак часу на підготовку або те, що знання мови на той момент вам не було потрібне. Навчіться вірити в свої сили.
Стратегія 4. Запам’ятовувати назавжди. 
“На який термін збережуться знання англійської мови після ваших курсів?” – Запитують багато слухачів. “Якщо я не буду використовувати мову, не забуду я її через рік після закінчення навчання?” Відповідь на це питання також багато в чому залежить від переконань і мотивації самої людини. Успішні у вивченні мов люди зазвичай вірять у свою здатність швидко відновити знання. “Коли в мене виникне така потреба, я швидко згадаю все, що мені буде потрібно,” – кажуть вони.
Чому це працює: Наші переконання формують не тільки здатність сприймати інформацію, але і здатність зберігати її. Ми можемо вірити в те, що у нас хороша, у принципі, пам’ять – тільки трохи коротка. “В одне вухо влетить, а в інше вилетить,” – говоримо ми в таких випадках – і реальність, як завжди, підтверджує наші сподівання.
Рекомендуємо: Сформуйте в своїй свідомості образ швидкого відновлення втрачених навичок. Визначте період часу, протягом якого відновляться ваші навички. Наприклад: “Мені буде достатньо тижня роботи над мовою, щоб все згадати.” “Мені вистачить двох годин спілкування з іноземцем, щоб знову почати говорити швидко і впевнено.”
Стратегія 5. Пам’ятати про мету. 
Дослідження показали, що люди, що мають вагому причину для вивчення мови, здатні вивчити її набагато швидше за інших. Наприклад, один з московських лікарів зумів вивчити англійську практично за місяць – знаючи, що це дозволить йому відправитися на закордонне стажування. Студенти, яким кажуть, що ті чи інші слова будуть потрібні на наступному занятті, за статистикою запам’ятовують їх краще, ніж ті, кому про це не кажуть.
Чому це працює: Будь-яке починання неможливо без вагомої причини, бажання, мотивації. Мотивація додає сили. Люди, які почали вивчати англійську мову, тому, що це модно, часто кидають навчання на півшляху. А якщо у вас є мета, то ваші шанси успішно оволодіти мовою набагато зростають.
Рекомендуємо: Згадайте, навіщо ви вивчаєте англійську мову. Можливо, ви мрієте відправитися на навчання в США, або подивитися в оригінальній версії знаменитий мюзикл “Кішки”, хочете отримати підвищення по службі, або мрієте давати лекції англійською мовою. Запам’ятовуючи слова, вибирайте, перш за все, ті, які ви активно використовуєте в українській мові.
Стратегія 6. Навчатися несвідомо. 
Маленька дитина легко опановує рідну мову у процесі гри, спілкування, пізнання світу. Людина, що потрапила у країну, мову якої вона вивчає, швидко “вбирає в себе” десятки і сотні нових слів разом з особливостями вимови та граматики. Але ж вони не сидять над підручниками і не вивчають слова навмисно!
Чому це працює: Не секрет, що звичайна людина використовує лише мізерну частину потенціалу власного мозку. А от люди, що успішно опановують будь-які мови, змогли використати приховані можливості свого мозку. Відомо, що підсвідомість навчається в кілька разів швидше, ніж свідомість. Це відбувається в ті моменти, коли свідомість “зайнята” іншою діяльністю. Наприклад, поки ви дивитеся фільм або розмовляєте з одним, ви зосереджені на темі розмови. А в цей час ваше підсвідомість запам’ятовує нові слова.
Рекомендуємо: Вивчайте англійські слова на практиці. Наприклад, почитайте цікаву розповідь, дивіться фільми, слухайте аудіоматеріали, новини і частіше спілкуйтеся з людьми на англійській мові. Тоді ваша свідомість буде зайнято сюжетом, а несвідоме зможе з легкістю засвоїти нові слова і вирази. 

Немає коментарів:

Дописати коментар