четвер, 3 грудня 2015 р.

Як легко і швидко запам’ятовувати англійські слова

Як легко і швидко запам’ятовувати англійські слова


У багатьох, хто тільки починає вивчати англійську мову, досить часто виникає питання про те, як легко запам’ятати велику кількість англійських слів. У цій статті ми спробуємо розібратися з цією проблемою, розповівши про переваги і недоліки мнемотехніці в процесі вивчення іноземної мови, а також зібравши і об’єднавши багато практичні та теоретичні рекомендації учням.
Зміст:
мнемотехніці і запам’ятовування англійських слів
На нашому сайті ви можете знайти тренінг, присвячений розвитку пам’яті, зокрема навичкам запам’ятовування. Один з уроків даного тренінгу присвячений саме мнемотехніці як спеціально розробленим прийомам і способам, що полегшує запам’ятовування певних типів інформації.
У процесі вивчення англійської мови корисними можуть бути метод фонетичних асоціацій і метод взаємодії всіх відчуттів . У наш час деякі центри з навчання іноземним мовам активно їх застосовують у своїх освітніх програмах. Як же ці прийоми можуть допомогти легко вивчити англійські слова?
Метод фонетичних асоціацій грунтується на тому, що в більшості сучасних мов є слова близькі за звучанням і за змістом (наприклад, «journal» – «журнал»), але частіше звучать майже однаково, а зміст несуть абсолютно різний. Їх ще називають «помилковими друзями перекладача», докладніше про що можна прочитати у Вікіпедії. Нас вони цікавлять в силу того, що нове слово легше запам’ятати, якщо асоціативно підібрати йому співзвучне у рідній мові. Як приклад – англійське слово «resin» (смола) співзвучне з російським «гума». Так як обидві речовини полімери, то в процесі їх горіння утворюється подібна смолянистих маса, що може бути об’єднуючим аспектом. Приклад не найлегший, але ми приводимо його лише як своєрідну демонстрацію роботи методу.
Суть прийому взаємодії всіх відчуттів зводиться до того, що в процесі вивчення англійської мови з певним словом треба пов’язувати відповідне йому поняття. Потрібно запам’ятовувати не переводять слова на рідну мову («flower» – «квітка»), а намагатися створити у свідомості образ квітки. Це корисний метод, так як асоціація з поняттям, а не перекладом, дає можливість при розмові іноземною мовою буквально говорити на ньому, а не перекладати те, що ви хочете сказати з російської на англійську спочатку в голові, а потім вже використовуючи це у промові.
Всі, хто вивчав англійську в школі, або на курсах пам’ятають, що навчання поділялося на тематичні блоки: їжа, похід в магазин, спорт, відпустку і т. д. Структурування. застосовуване разом з методом взаємодії всіх відчуттів дасть кращий результат, адже дозволить об’єднувати створені для кожного слова образи в предметні групи, що полегшить їх запам’ятовування.
Безсумнівною перевагою використання мнемотехніки є те, що навіть незважаючи на відсутність мовної практики, через довгий час ви зможете воскресити в пам’яті те чи інше слово асоціативно. У той же час, багато критикують такий метод як «відірваний» від реального мови, адже запам’ятовування слова як сукупного набору визначальних його характеристик, та ще й на іншій мові (метод фонетичних асоціацій), призводить до утруднення при споруді швидкої мови в майбутньому. < / p> Рекомендації та поради
Наскільки ефективний процес навчання з використанням мнемотехніці, надамо кожному вирішувати для себе. У цьому ж блоці ми зробили спробу зібрати слушні рекомендації з різних підручників, освітніх ресурсів і онлайн-матеріалів для всіх, хто хоче навчитися легко і швидко запам’ятовувати англійські слова:
запам’ятовується при перенесенні їх у власний словник. Почасти цим пояснюються суворі вимоги вчителів вести зошит для запису нових слів. Якщо потрібно багато слів вивчити за конкретно відведений період часу, зробіть картки, запишіть на одну сторону англійське слово, на іншу переклад і носіть їх завжди з собою. Як тільки з’являється вільна хвилина, діставайте картки і повторюйте слова. Найлегше нові слова запам’ятовуються під час читання. Читайте англійською все: книги, журнали, газети в будь-якому зручному для вас форматі. Нові слова відразу ж перевіряйте за словником, перекладачеві, вбудованому в Word тезаурусу. Перевага в тому, що все це можна легко вмістити в телефон або планшет і займатися у вільний час де завгодно. Якщо ж вам потрібно читати і розуміти складні тексти, не заглядаючи на кожному слові в словник (навіть якщо 60% слів незнайомі і незрозумілі) – намагайтеся будувати розуміння на асоціативному ряді відомих вам слів. Таким чином, ви знаходите точки, зачіпки, зрозумілі вам, і подумки додумувати, який же сенс поміщений в усьому тексті, інтуїтивно навчаючись розуміти, що написано в тексті. Нові слова краще запам’ятовуються під час спілкування. Знайдіть людей за інтересами в соціальних мережах або Skype і практикуйте мову з ними. Якщо вивчення англійської мови – завдання першорядної важливості для вас, складіть графік самостійних занять. Визначте час, у який зможете займатися найбільш ефективно і так, щоб вам ніхто не заважав. Поставте конкретні цілі виходячи з ваших потреб (професійні теми, розвиток усного мовлення), уточніть, скільки слів ви хочете вивчати в день / тиждень / місяць. Провітрюйте приміщення перед початком занять. Робіть перерви, щоб відпочити, відзначайте успіхи і винагороджуйте себе за старанність. Легко запам’ятати форми неправильних дієслів вам допоможе матеріал. розміщений у нас на сайті. Використовуйте різні інтернет-ресурси для навчання, закріплення та тестування. На допомогу навчаються
Сучасний світ з його бурхливим розвитком інформаційних технологій дає нам безліч способів вдосконалюватися в практично будь-якій області. Особливо це стосується вивчення англійської мови. Нижче ми зібрали найбільш цікаві та корисні на наш погляд ресурси, які допоможуть легко запам’ятати англійські слова і зробити процес вивчення більш різноманітним:
    Розділ ВВС для тих, хто вивчає англійську мову підійде для всіх, хто цікавиться. Різні рубрики, тематики, підходи до подачі матеріалу. Відмінний безкоштовний сервіс. Go English– сайт для вивчення мови створений Британським Консульством. Містить багато матеріалів, тестів і навіть спеціальних ігор. News In Levels – новини з усього світу на всілякі тематики з рівнями складності від початківця до просунутого. YouTube – за допомогою цього відеохостингу відкриваються найбільші можливості: від перегляду британських і американських ТВ-програм до онлайн-лекцій відомих викладачів Оксфорда і Гарварда. Але для цього потрібен як мінімум середній рівень володіння мовою. Learn at home – в допомогу всім хто бажає розвивати навички аудіювання та письмової мови на основі перегляду коротких сюжетів з відомих фільмів. Games to learn English – тематична добірка з багатьма іграми для навчання новим словам за категоріями. Інтерактивно зрозумілий інтерфейс, широкий вибір. Підійде як дітям, так і дорослим. – сервіс, рекомендований нашими передплатниками.
Бажаємо вам успіху у вивченні англійської мови!

Немає коментарів:

Дописати коментар