вівторок, 24 листопада 2015 р.

Діти і комп`ютер

Сьогодні ми можемо знайти комп'ютер майже в кожному будинку, і не один. Комп'ютери для багатьох - це і робоче місце, і спосіб проведення дозвілля, багато хто не уявляють життя без них. Однак чи можна дитині перебувати за комп'ютером і які потенційні ризики він несе?

Користь для дітей
Дітям рано чи пізно доведеться вивчати комп'ютерні програми і працювати з ним. Це прекрасна допомогу в навчанні, а також незамінна річ для життя в суспільстві. За допомогою комп'ютера та Інтернету діти можуть дізнаватися безліч корисної інформації, рано зайнявшись самонавчанням. Однак коли діти використовують комп'ютер не за призначенням - це вже інше питання.

Необхідно навчити дитину не тільки автоматичного слідування програмами кліком мишки і запуском, а дуже важливо пояснити як працює це програмне забезпечення. Тоді у нього з'явиться стимул навчатися самому і бути зацікавленим більше в технічній частині комп'ютера, ніж просто в розвагах.

Комп'ютер - няня
Деякі батьки прагнуть використовувати комп'ютер і телевізор в якості няні. У такому випадку, діти будуть проводити з комп'ютером більше часу. В результаті, вони мають високий ризик отримати проблеми, пов'язані з соціальною взаємодією в майбутньому, і їм буде важче зацікавитися в традиційних іграх або читанні. Не кажучи вже про фізичних наслідки для здоров'я - поганий зір, постава, гіподинамія - забезпечені.
Як правило, розумним проведенням часу за комп'ютером для дошкільника є 30-40 хвилин на день. Найголовніше, щоб його час пішов дитині на користь і сприяло його розвитку, але не навпаки.

Комп'ютерні ігри
Ви заохочуєте пристрасть дитини до комп'ютерних ігор? А ви знаєте, що це одна з вагомих причин ігрової залежності в майбутньому? Чи зустрічали ви у своєму житті дорослих ігроманів, які навіть роботу кидали через це, у яких з цієї ж причини руйнуються відносини з людьми?
Ігрова залежність включена офіційно в список залежностей, тобто адікціей, і стоїть поруч з алкоголізм, токсикоманію, курінням. Чи знаєте ви, що є відхиленням від норми і формою девіантної поведінки? Справитися з цією залежністю складно, це вкрай заважатиме дитині в навчанні і розвитку в різних сферах.

Добре, якщо ваша дитина познайомитися з іграми трохи пізніше, нехай пізнає справжнє, активні ігри з живими людьми, адже дитинство - це неповторний період, а за комп'ютером він насідітся всю решту життя. Якщо підбирати ігри для дитини, то вони повинні носити дидактичний характер, тобто навчальний і розвиваючий інтелект, пам'ять, фантазію і увагу. Тобто, скажіть іноді так - головоломкам і ребусів, і скажіть немає стрілялкам і гонок. Хоч гонки і стрілялки розвивають моторику і координацію рухів, але це не кращий спосіб для їх розвитку - найкраще, що може бути -. То спорт.

Висновок: комп'ютер - можна, але в помірних кількостях і по справі!
Експерти розповіли, скільки часу можна перебувати малюкові за компом і яку відстань оптимально між очима і монітором, а також на що звернути увагу батькам при виборі техніки.
Поради батькам:
1) Дитина з 3 до 6 років може проводити час біля комп'ютера не більш ніж 30 хвилин.
2) Через кожні 15 хвилин треба робити перерву на 5-хвилинну розминку для очей. У цей час дитина не повинна дивитися телевізор, зате може малювати, ліпити, дивитися у вікно. Це необхідно, щоб м'язи очей відпочили.
3) З 6 до 10 років дитині можна перебувати за комп'ютером 1 годину в день з перервами кожні 15-20 хвилин.
4) Після 10 років, можна дозволити перебувати за комп'ютером 2 години на день, але з перервами кожні 15-20 хвилин.

5) Монітор комп'ютера повинен знаходитися на рас стоянні 60 см від очей дитини. Чим більший монітор, тим більше відстань між ним і очима.
6) Користуючись комп'ютером, дитина обов'язково повинна знаходитися за столом. Ні в якому разі не можна, щоб він лежав з ноутбуком або сидів у кріслі. Стілець повинен бути ортопедичним, з жорсткою спинкою.
7) При покупці комп'ютера батьки повинні пам'ятати головне: монітор повинен бути плоским (рідкокристалічним), з високим дозволом, зображення монітора має бути якісним, шрифт - великим.
8) Під час роботи дитини за комп'ютером має бути достатнє освітлення. Якщо на вулиці темно або кімната погано освітлена, необхідно обов'язково включати додаткове освітлення.

deti24.jpg

Немає коментарів:

Дописати коментар